Ilmaisukoulu Tuike Ilmaisukoulu Tuike

TEATTERI ALKEET 4.-13.6.2021

Aikuisille suunnatussa kahden viikonlopun TEATTERIN ALKEET -kurssilla tutustutaan kattavasti ilmaisun perusteisiin erilaisten harjoitteiden ja improvisaation keinoin. Lisäksi syvennytään luovaan kirjoittamiseen, nukenkäsittelyyn sekä äänenkäyttöön. Lue lisää kurssin sisällöstä alta.

Kurssin vetäjät Ia Nissinen, Riina Piekkala ja Rita Löytty ovat 3. vuoden teatteri-ilmaisun ohjaaja -opiskelijoita Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemialta. Kurssi on osana vetäjien pedagogista harjoittelua Turun AMK:ssa.

Heittäydy rohkeasti mukaan!

KURSSIN SISÄLLÖSTÄ

Kurssikokonaisuudessa käydään läpi teatteri-ilmaisun ja improvisaation perusperiaatteita, kuten hyväksyminen ja heittäytyminen, tunneilmaisu, kohtauksen perusrakenne sekä statukset. Unohtamatta hauskanpitoa! Suosittelemme osallistumaan molempina viikonloppuina, sillä toinen osio syventää jo opittua. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, tule sellaisena kuin olet!

ÄÄNENKÄYTTÖ

Tällä kurssiosuudella saat työkaluja äänenkäyttöösi, hengitystekniikoista kantavan äänen muodostamiseen. Oma ääni on monelle meistä herkkä asia, saattaa ollapelottavaa pitää puhetta toisten edessä, saati sitten laulaa! Ensimmäisenä viikonloppuna lähdemme yhdessä etsimään jokaisen omaa ääntä turvallisessa ympäristössä erilaisten harjoitusten muodossa, pääosassa ovat hengitys, kehon tuki, artikulaatio ja äänen muodostaminen. Toisena viikonloppuna keskitymme esittävämpään osuuteen eli luemme erilaisia tekstejä ääneen, kokeilemme ääninäyttelemistä sekä puhumme äänenhuollollisista asioista. Opetus on käytännönläheistä ja saat konkreettisista vinkeistä koostuvan oppaan jatkoa varten.

NUKENKÄSITTELY

Miten tunteita ja ajatuksia voi ilmaista puhtaasti kehon kautta, ilman kasvojen ilmeitä tai puhetta? Tässä osuudessa harjoittelemme esiintyjyyttä nukenkäsittelyn avulla. Ensimmäisenä viikonloppuna keskitymme impulssiin ja reaktioon, toisena rytmiin ja liioitteluun. Kurssilla käytetään yksinkertaisia pöytänukkeja.

KIRJOITTAMINEN

Kurssilla tutustutaan luovaan kirjoittamiseen omista lähtökohdista. Teemme erilaisia, paineettomia kirjoitusharjoitteita muun muassa liikkeellisen työskentelyn kautta. Tavoitteena on vapauttaa oma mieli ja antaa tekstin tulla, yksin ja yhdessä, hyväksyen. Jokainen osaa! Ensimmäisessä osassa lähestymme intuitiivisesti kirjoittamista ja etsimme omaa käsialaa. Toisessa osassa haemme eri tapoja toteuttaa tekstiä ja etsimme vinkkejä oman tyylin kehittämiseen.

KURSSIN VETÄJÄT

Ia Nissinen on  Teatteri Tuikkeellakin vaikuttanut monipuolinen teatterintekijä, jolla  on usean vuoden kokemus esiintyjänä sekä tuore palava intohimo  ohjaamiseen ja opettamiseen! Hän on työstänyt äänenkäyttöään eri alan ammattilaisten opeissa; kokemusta löytyy lauluopinnoista niin  yksityisellä opettajalla kuin myös kansanopistotasolla. Teatteri tutuksi  kurssilla Ia soveltaa kattavasta työkalupakistaan käytännöllisiä ja  helppoja äänenkäytön harjoituksia, joista on hyötyä jokaiselle niin  arkeen kuin työelämäänkin.

Rita Löytty on  esiintynyt nukketeatteriesityksissä ja ohjannut nukketeatterivideoita  Suomen World Visionille. Rita rakastaa nukketeatterin mahdollistamaa  realismin ylittämistä ja kokeilemista kaiken sen kanssa, mihin  ihmisesiintyjä yksin ei pysty. Nukketeatterin lisäksi Ritan intohimoja  ovat sanaton kerronta, ohjaaminen ja opettaminen. Opettajana Ritalle on  tärkeää antaa ryhmän oppia yhdessä tekemällä demoja ja jakamalla  syntyneitä oivalluksia.

Riina Piekkala on  helsinkiläislähtöinen, nyt jo turkulaistunut teatterin tekijä, joka  hyppää rohkeasti taiteen eri tekotapoihin. Hän rakastaa kokeilla ja  mokailla, tehdä ja luoda yhdessä. Riinan sydäntä lähellä ovat teksti ja  liike, ääni sekä absurdius. Vapaa-ajallaan hän kirjoittaa paljon, ja osa  teksteistä päätyykin välillä lavalle asti!

KURSSIN AIKATAULU

4.6. klo 18-21
5.6. klo 11-16
6.6. klo 11-16
11.6. klo 18-21
12.6. klo 11-16
13.6.  klo 11-16

La ja su päivinä pidetään ruokatauko.

Hinta: 180 €

Kurssi  pidetään Teatteri Tuikkeen tiloissa Tapanilan juna-aseman kupeessa,  osoite: Viertolantie 2-4b. Hallitsevan tilanteen mukaan kurssi saatetaan  joutua toteuttamaan etänä, Zoom-verkkoympäristössä. Muutoksista  informoidaan ajoissa kurssilaisille sähköpostitse.

Ilmoittautuminen:
Ilmaisukoulu Tuike (pilvikanava.fi)

Share Project :